„Пътеводител на сладоледа“ (GELATOn the ROAD)

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СЛАДОЛЕДА

ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ПРОГРАМАТА ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА (CREA-CULT-2022-COOP)

Наименование на проекта: „Пътеводител на сладоледа“ (GELATOn the ROAD)

Акроним на проекта:              GELATOn the ROAD

Програма:                                   ПРОГРАМАТА ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА (CREA-CULT-2022-COOP)

Продължителност:                   36 месеца: 01.04.2023 – 31.03.2026

Имаме удоволствието да Ви представим проекта „Пътеводител на сладоледа “, официално стартирал на 1 април, който създава първия европейски път на сладоледа, насочен към популяризиране и запазване на местното културно наследство и идентичност. Проектът включва 12 различни държави от ЕС (Италия, Белгия, Гърция, Германия, Люксембург, Сърбия, Словения, Хърватия, Австрия, Испания, Полша, България) и 14 европейски организации: Longarone Fiere (водещ партньор), Венециански клъстер, Белгийско-италианска Търговска палата, Agrifood партньорства на региона на Западна Гърция, Uniteis e.V., Италианска търговска палата в Люксембург, Търговско-промишлена палата на Сърбия, Агенция за регионално развитие ROD Ajdovscina, Dignan Ecomususeum, Европейски институт за обучение и изследвания, Cloud Computing Business Association на Каталуния, Агенция за регионално развитие Жешов, Търговско-промишлена палата Враца, DomSpain и два асоциирани партньора: Parco Dolomiti Friuliane и Съвета на Европа – офис Венеция.

Европейският път на сладоледа ще включва основните обекти, свързани с производството и културата на сладоледа, започвайки от партньорите по проекта, но готови да бъдат разширени с повече теми и обекти в целия ЕС. Той ще бъде разпознаваем благодарение на специални карти и маршрути, корпоративен имидж и идентификация.

Проектът се основава на критериите за устойчивост на околната среда, качество на продуктите и суровините и иновации в системата на веригата за доставки на сладоледа. Изкуството на приготвяне на сладоледа се предава от поколение на поколение, включвайки местни съставки и кулинарни традиции. Това е стъпка към повишаване на осведомеността за културното значение на сладоледа и насърчаване на по-задълбочено оценяване на неговата богата история и трайно наследство.

Освен това сладоледа надхвърля не само границите на поколенията, но също така служи като средство за насърчаване на по-широко разбиране на културата на хранене, като същевременно празнува артистичността и майсторството, които са основни компоненти на процеса на производство на сладолед. Чрез дефиниран протокол и конкретни действия, този проект включва заинтересованите страни от производствената верига (компании за производство на материали и машини, иноватори на продукти за сладолед) и включва възрастни и млади клиенти чрез Европейския път на сладоледа.

За контакти: Търговско – промишлена палата - Враца

Светлана Борисова, Мая Милова

Тел: +359 92 66 02 73 / +359 92 66 02 71

Email: cci-vr@cci-vratsa.org